Preparing 5th-grade students for the Grade 5 Georgia Milestones Assessment System Math test? Looking for a preview of the most common mathematics questions on the Grade 5 Georgia Milestones Assessment System Math test? If so, then you are in the right place.

The mathematics section of Grade 5 Georgia Milestones Assessment System can be a challenging area for many test-takers, but with enough patience, it can be easy and even enjoyable!

Preparing for the Grade 5 Georgia Milestones Assessment System Math test can be a nerve-wracking experience for many students. Learning more about what they’re going to see when they take the Grade 5 Georgia Milestones Assessment System can help to reduce those pre-test jitters. Here’s a review of the 10 most common Grade 5 Georgia Milestones Assessment System Math questions to help students know what to expect and what to practice most. Let your student tries these 10 most common Grade 5 Georgia Milestones Assessment System Math questions to hone her/his mathematical skills and to see if her/his math skills are up to date on what’s being asked on the exam or if they still need more practice.

Make sure to follow some of the related links at the bottom of this post to get a better idea of what kind of mathematics questions students need to practice.

## The Absolute Best Book** to Ace the Grade 5 Georgia Milestones Assessment System** **Math** Test

## 10 Sample **Grade 5 Georgia Milestones Assessment System** Math Practice Questions

1- With what number must 5.674321 be multiplied in order to obtain the number 56,743.21?

☐A. 100

☐B. 1000

☐C. 10000

☐D. 100000

2- Lily and Ella are in a pancake–eating contest. Lily can eat two pancakes per minute, while Ella can eat 2\(\frac{1}{2}\) pancakes per minute. How many total pancakes can they eat in 5 minutes?

☐A. 9.5 Pancakes

☐B. 29.5 Pancakes

☐C. 22.5 Pancakes

☐D. 11.5 Pancakes

3- The distance between cities A and B is approximately 2,600 miles. If Alice drive an average of 68 miles per hour, how many hours will it take Alice to drive from city A to city B?

☐A. Approximately 41 Hours

☐B. Approximately 38 Hours

☐C. Approximately 29 Hours

☐D. Approximately 27 Hours

4- 12 yards 4 feet and 2 inches equals to how many inches?

☐A. 96

☐B. 432

☐C. 482

☐D. 578

5- Which expression has a value of \(– 8\)?

☐A. \(8 – (– 2) + (– 18)\)

☐B. \(2 + (– 3) × (– 2)\)

☐C. \(– 6 × (– 6) + (– 2) × (– 12)\)

☐D. \((– 2) × (– 7) + 4\)

6- The drivers at G & G trucking must report the mileage on their trucks each week. The mileage reading of Ed’s vehicle was 40,907 at the beginning of one week, and 41,053 at the end of the same week. What was the total number of miles driven by Ed that week?

☐A. 46 MILES

☐B. 145 MILES

☐C. 146 MILES

☐D. 1046 MILES

7- Solve.

\( \frac{5}{8}× \frac{4}{5}\)

☐A. \(\frac{1}{2}\)

☐B. \(\frac{3}{2}\)

☐C. \(\frac{1}{3}\)

☐D. \(\frac{1}{4}\)

8- A cereal box has a height of 28 centimeters. The area of the base is 120 centimeters. What is the volume of the cereal box? __________

9- Nancy ordered 18 pizzas. Each pizza has 8 slices. How many slices of pizza did Nancy ordered?

☐A. 124

☐B. 144

☐C. 156

☐D. 180

10- The length of a rectangle is \(\frac{3}{4}\) of inches and the width of the rectangle is \(\frac{5}{6}\) of inches. What is the area of that rectangle?

☐A. \(\frac{1}{2}\)

☐B. \(\frac{5}{8}\)

☐C. \(\frac{20}{25}\)

☐D. \(\frac{5}{24}\)

## Best **Grade 5 Georgia Milestones Assessment System** Math Prep Resource for 2020

## Answers:

1- **C**

The question is that number 56,743.21 is how many times of number 5.674321. The answer is 10,000.

2- **C **

Lily eats 2 pancakes in 1 minute ⇒ Lily eats \(2×5\) pancakes in 5 minutes.

Ella eats 2\(\frac{1}{2}\) pancakes in 1 minute ⇒ Ella eats 2\(\frac{1}{2}\) \(× 5\) pancakes in 5 minutes.

In total Lily and Ella eat \(10 + 12.5 \)pancakes in 5 minutes.

3- **B **

Alice drives 68 miles in one hour. Therefore, she drives 2600 miles in about \((2600 ÷ 68) 38\) hours.

4- **C**

12 yards \(= 12 × 36 = 432\) inches

4 feet \(= 4 × 12 = 48\) inches

12 yards 4 feet and 2 inches \(= 432\) inches \(+ 48\) inches \(+ 2\) inches\( = 482\) inches

5- **A**

Simplify each option provided using order of operations rules.

\(8 – (–2)+ (–18)=8+2-18=-8 \)

\( 2+(–3)×(–2)=2+6=8\)

\( –6×(–6)+ (–2)×(–12)=36+24=60\)

\( (–2)×(–7)+4=14+4=18\)

6- **C**

To find the answer, subtract 40,907 from 41,053.

\(41,053-40,907=146 \space\) miles

7- **A**

\( \frac{5}{8}× \frac{4}{5}=\frac{5×4}{8×5}=\frac{20}{40}=\frac{1}{2}\)

8- **3360**

Use volume of cube formula.

\( Volume= base × height ⇒ V= 120 × 28 ⇒ V=3,360\)

9- **B**

1 pizza has 8 slices.

18 pizzas contain \((18 × 8) 144\) slices.

10- **B**

Use area of rectangle formula.

\(Area= length × width ⇒ A=\frac{3}{4} × \frac{5}{6} ⇒ A=\frac{5}{8}\space inches\)

Looking for the best resource to help you succeed on the Grade 5 Georgia Milestones Assessment System Math test?