# Top 10 ASVAB Math Practice Questions

Taking the ASVAB Math test in a few weeks or even in a few days? The best way to prepare for your ASVAB Math test is to work through as many ASVAB Math practice questions as possible. Here are the top 10 ASVAB Math practice questions to help you review the most important ASVAB Math concepts. These ASVAB Math practice questions are designed to cover mathematics concepts and topics that are found on the actual test. The questions have been fully updated to reflect the latest 2022 ASVAB guidelines. Answers and full explanations are provided at the end of the post.

Start your ASVAB Math test prep journey right now with these sample ASVAB Math questions.

**The Absolute Best Book to Ace the ASVAB Math Test**

**ASVAB Math Practice Questions**

1- Aria was hired to teach three identical math courses, which entailed being present in the classroom for 36 hours altogether. At $25 per class hour, how much did Aria earn for teaching one course?

A. $50

B. $300

C. $600

D. $1400

2- Karen is 9 years older than her sister Michelle, and Michelle is 4 years younger than her brother David. If the sum of their ages is 82, how old is Michelle?

A. 21

B. 25

C. 29

D. 23

3- John is driving to visit his mother, who lives 300 miles away. How long will the drive be, round−trip, if John drives at an average speed of 50 mph?

A. 95 Minutes

B. 260 Minutes

C. 645 Minutes

D. 720 Minutes

4- Julie gives 8 pieces of candy to each of her friends. If Julie gives all her candy away, which amount of candy could have been the amount she distributed?

A. 187

B. 216

C. 343

D. 223

5- If a rectangle is 30 feet by 45 feet, what is its area?

A. 1350

B. 1250

C. 1000

D. 750

6- You are asked to chart the temperature during an 8 hour period to give the average. These are your results:

7 am: 2 degrees

8 am: 5 degrees

9 am: 22 degrees

10 am: 28 degrees

11 am: 32 degrees

12 am: 35 degrees

1 am: 35 degrees

2 am: 33 degrees

What is the average temperature?

A. 36

B. 28

C. 24

D. 22

7- Each year, a cyber café charges its customers a base rate of $15, with an additional $0.20 per visit for the first 40 visits, and $0.10 for every visit after that. How much does the cyber café charge a customer for a year in which 60 visits are made?

A. $25

B. $29

C. $35

D. $39

8- If a vehicle is driven 32 miles on Monday, 35 miles on Tuesday, and 29 miles on Wednesday, what is the average number of miles driven each day?

A. 32 Miles

B. 31 Miles

C. 29 Miles

D. 27 Miles

9- Three co−workers contributed $10.25, $11.25, and $18.45 respectively to purchase a retirement gift for their boss. What is the maximum amount they can spend on a gift?

A. $42.25

B. $40.17

C. $39.95

D. $27.06

10- While at work, Emma checks her email once every 90 minutes. In 9\(−\) hours, how many times does she check her email?

A. 4 Times

B. 5 Times

C. 7 Times

D. 6 Times

**Best ASVAB Math Tutor Resource for 2022**

## Answers:

1- **B**

\(36 ÷ 3 = 12\) hours for one course

\(12 × 25 = 300 ⇒ $300\)

2- **D**

Michelle = Karen\(–\) 9

Michelle = David \(–\) 4

Karen \(+\) Michelle \(+\) David = 82

Karen \(+\) 9 = Michelle ⇒ Karen = Michelle \(–\) 9

Karen \(+\) Michelle \(+\) David = 82

Now, replace the ages of Karen and David by Michelle. Then:

Michelle \(+\) 9 \(+\) Michelle + Michelle \(+\) 4 = 82

3Michelle \(+\) 13 = 82 ⇒ 3 Michelle = \(82 – 13\)

3Michelle = 69

Michelle = 23

3- **D**

distance=speed \(×\)time ⇒time=\(\frac{distance}{speed}=12\)

(Round trip means that the distance is 600 miles)

The round trip takes 12 hours. Change hours to minutes, then:

\(12×60=720\)

4- **B**

Since Julie gives 8 pieces of candy to each of her friends, then, the number of pieces of candies must be divisible by 8.

a. \( 187 ÷ 8 = 23.375\)

b. \( 216 ÷ 8 = 27\)

c. \( 343 ÷ 8 = 42.875\)

d. \( 223 ÷ 8 = 27.875\)

Only choice b gives a whole number.

5- **A**

Area of a rectangle = width \(×\) length \(=30 × 45 = 1,350\)

6- **C**

average \(=\frac{sum}{total}\)

Sum \(= 2 + 5 + 22 + 28 + 32 + 35 + 35 + 33 = 192\)

Total number of numbers = 8

average \(=\frac{192}{8} = 24\)

7- **A**

The base rate is $15.

The fee for the first 40 visits is: \(40×0.20=8\)

The fee for the visits 41 to 60 is: \(20×0.10=2\)

Total charge: \(15 + 8 + 2 = 25\)

8- **A**

\(average=\frac{sum}{total} = \frac{32+35+29}{3} = \frac{96}{3}= 32\)

9- **C**

The amount they have \(= $10.25 + $11.25 + $18.45 = 39.95\)

10- **D**

Change 9 hours to minutes, then:\( 9 × 60 = 540\) minutes

\(\frac{540}{90}=6\)

**Looking for the best resource to help you succeed on the ASVAB Math test? **

**The most comprehensive workbook for the ASVAB Math test **

### ASVAB Math Workbook 2020 – 2021 The Most Comprehensive Review for the Math Section of the ASVAB Test

## More from Effortless Math for ASVAB Test …

**To do well on the ASVAB math test, you must have an ASVAB study plan. Check out our**: **Top 10 Tips to Create an ASVAB Math Study Plan.**

**Here are the five best ASVAB math study guides that** **will help you prepare for this test:** **5 Best ASVAB Math Study Guides**.

**The Best Books to Ace the ASVAB Math Test**

## Have any questions about the ASVAB Test?

Write your questions about the ASVAB or any other topics below and we’ll reply!

## Related to This Article

### More math articles

- 6th Grade STAAR Math Practice Test Questions
- Perimeters and Areas of Rectangles
- How to Solve Piecewise Functions?
- 6th Grade SBAC Math FREE Sample Practice Questions
- Top 10 Free Websites for ACT Math Preparation
- How to Apply Integers Multiplication and Division Rules?
- How to Find Composite Numbers?
- How to Convert Between Polar and Rectangular Coordinates
- How to Evaluate Trigonometric Function? (+FREE Worksheet!)
- How is the ASVAB Test Scored?

## What people say about "Top 10 ASVAB Math Practice Questions - Effortless Math: We Help Students Learn to LOVE Mathematics"?

No one replied yet.