# How to Find Elapsed Time?

You must add or subtract time to find the elapsed time. In this step-by-step guide, you will learn how to calculate the elapsed time.

We can define time as the period during which a particular event occurs, has occurred, or is about to occur. It is a measurable quantity and also infinite.

**Related Topics**

**Step by step guide to** **finding elapsed time**

Adding time in mathematics is a process that is done by adding distinct units of time such as hours, minutes, and seconds and then integrating them. The normal addition has a unit broken into \(1, 10, 100\), etc subunits, and in time the unit of time is broken into \(60\) sub-units. This distinction sometimes makes it a little difficult to add time. The following table shows the unit values of the time.

**Adding hours and minutes**

If we know the conversion time, it is very easy to add time in hours and minutes. First, add all the hours of the two times. Now add the minutes of the two given times. Write the time obtained in hours: minutes format.

For example, let’s add a set of two times, \(9:10\) and \(1:15\). The sum of \(9\) and \(1\) o’clock is equal to \(10\). Adding \(10\) and \(15\) minutes equals \(25\). Then we write the calculated hour and minute together at \(10:25\).

In some cases, if the added minute is more than \(60\) minutes, which can not take it directly. Instead, we have to convert that into hours by subtracting the additional minutes. Let’s see this with another example. Add \(7:45\) and \(3:25\). Here we have \(7 + 3 = 10\), and \(45 + 25 = 70\). These \(70\) minutes can not be taken directly. We know that \(1\:hour\:=\:60\:minutes\). The \(70\) minutes can be written as \(60\) minutes \(+ 10\) minutes, or \(1\) hour and \(10\) minutes. So the time is \(11\) hours and \(10\) minutes or \(11:10\).

**Subtracting time**

Subtraction of time is approximately equal to addition time. To do this, we follow some simple steps. First, subtract the hours, and then subtract the minutes. In addition, write the resultant answer of hours and minutes.

For example, subtract \(5:45\) from \(7:55\). First, let’s reduce the hours by \(7-5 = 2\), then we can subtract the minutes by \(55- 45 = 10\). The result can be written together as \(2:10\).

Let’s see another example for subtracting \(6:45\space a.m.\) from \(12:10\space p.m\). Here we see that \(45\) minutes is more than \(10\) minutes. So, to continue subtraction, we have to borrow the minute from \(12\) hours and give it \(10\) minutes. By borrowing \(60\) minutes from \(1\) hour, we have \(12\) hours \(10\) minutes is equal to \(11\) hours, \(60\) minutes \(+ 10\) minutes, or \(11\) hours and \(70\) minutes. Now, we have \(70\) minutes which is more than \(45\) minutes. So, we proceed with the following subtraction.

Therefore we have \(5\) hours and \(25\) minutes from \(6:45\) a.m to \(12:10\) \(p.m\).

**Tips and tricks:**

- Add all hours and minutes to calculate the total time. Similarly, subtract all the hours and minutes to calculate the time.
- When adding minutes, if it exceeds \(60\), delete \(60\) and count the remaining minutes as a total. Deleted \(60\) minutes are converted to an hour and added with the hour.
- When subtracting minutes, if minutes are negative, then add \(60\) minutes with them and consider their total as minutes. The added \(60\) minutes, which in turn is considered one hour, is removed from the total hour.

**Finding Elapsed Time** – **Example 1:**

John plans to go to a park. He takes a taxi at \(3.45\space pm\). It takes about \(1\) hour and \(5\) minutes to reach the destination. What time does John get to the park?

**Solution:**

The initial time is \(3.45\space pm\). And the travel time is \(1\) hour and \(5\) minutes. By adding the hours we have, \(3 + 1 = 4\) hours, and by adding the minutes, we will have \(45 + 5 = 50\) minutes. Therefore John reaches the park at \(4:50\space pm\).

**Exercises for** **Finding Elapsed Time**

- Anna arrived at school at \(7:59\space a.m.\) and left school at \(2:33\space p.m\). How long was Anna at school?
- Jaydon started his homework at \(6:30\space pm\) and finished it at \(8\space pm\). How many hours and minutes did Jaydon spend completing his homework?
- Brandon got to work at \(8:10\space a.m\). and left at \(3:45\space p.m\). How long did Brandon work?
- Caleb ran a marathon in \(2\) hours and \(17\) minutes. He crossed the finish line at \(10:33\) in the morning, what time did the race start?

- \(\color{blue}{6\:hours\:and\:34\:minutes}\)
- \(\color{blue}{1\:hour\:and\:30\:minutes}\)
- \(\color{blue}{7\:hours\:and\:35\:minutes}\)
- \(\color{blue}{8:16\:a.m}\)

### More math articles

- Top 10 Free Websites for ASVAB Math Preparation
- Full-Length 6th Grade PARCC Math Practice Test
- How to Ace the GRE Quant Section?
- 6th Grade NYSE Math Worksheets: FREE & Printable
- GED Calculator
- Top 10 Tips to Overcome HSPT Math Anxiety
- 10 Most Common ParaPro Math Questions
- 10 Most Common 5th Grade MCAS Math Questions
- 3rd Grade PARCC Math Worksheets: FREE & Printable
- SHSAT Math Worksheets: FREE & Printable

## What people say about "How to Find Elapsed Time?"?

No one replied yet.