Preparing 3rd-grade students for the 3rd Grade Math test? Want a preview of the most common mathematics questions on the 3rd Grade Math test? If so, then you are in the right place.

The mathematics section of 3rd Grade can be a challenging area for some students, but with enough patience, it can be easy and even enjoyable!

Sometimes, preparing students for the 3rd Grade Math test can be a nerve-wracking experience. Learning more about what your student is going to see when he/she taking the 3rd Grade can help you measure your student’s exam readiness. Here’s a chance to review the 10 most common 3rd Grade Math questions to help your students know what to expect and what to practice most. Let your students try these 10 most common 3rd Grade Math questions to hone their mathematical skills and to see if their math skills are up to date on what’s being asked on the exam or if they still need more practice.

Make sure to follow some of the related links at the bottom of this post to get a better idea of what kind of mathematics questions your students need to practice.

## The Absolute Best Book** to Ace the 3rd Grade** **Math** Test

## 10 Sample **3rd Grade** Math Practice Questions

1- Classroom A contains 8 rows of chairs with 4 chairs per row. If classroom B has three times as many chairs, which number sentence can be used to find the number of chairs in classroom B?

A. \(8 × 4 + 3\)

B. \(8 + 4 × 3\)

C. \(8 × 4 × 3\)

D. \(8 + 4 + 3\)

2- A cafeteria menu had spaghetti with meatballs for $8 and bean soup for $6. How much would it cost to buy three plates of spaghetti with meatballs and three bowls of bean soup? __________

3- There are 7 days in a week. There are 24 hours in day. How many hours are in a week?

A. 48

B. 96

C. 168

D. 200

4- Emily described a number using these clues:

Three-digit odd numbers that have a 6 in the hundreds place and a 3 in the tens place

A. 627

B. 637

C. 632

D. 636

5- This clock shows a time after 12:00 PM. What time was it 1 hours and 30 minutes ago?

A. 12:45 PM

B. 1:45 PM

C. 1:15 PM

D. 12:15 PM

6- Olivia has 84 pastilles. She wants to put them in boxes of 4 pastilles. How many boxes does she need?

A. 20

B. 21

C. 24

D. 28

7- A football team is buying new uniforms. Each uniform costs $20. The team wants to buy 11 uniforms.

Which equation represents a way to find the total cost of the uniforms?

A. \((20 × 10) + (1 × 11) = 200 + 11\)

B. \((20 × 10) + (10 × 1) = 200 + 10\)

C. \((20 × 10) + (20 × 1) = 200 + 20\)

D. \((11 × 10) + (10 × 20) = 110 + 200\)

8- There are 92 students from Lexington Elementary school at the library on Tuesday. The other 54 students in the school are practicing in the classroom. Which number sentence shows the total number of students in Riddle Elementary school?

A. \(92 + 54\)

B.\(92 -54\)

C. \(92 × 54\)

D. \(92 ÷54\)

9-

Use the picture below to answer the question.

Which fraction shows the shaded part of this square?

A. \(\frac{92}{100}\)

B. \(\frac{92}{10}\)

C. \(\frac{90}{100}\)

D. \(\frac{8}{100}\)

10- Which number correctly completes the number sentence \(90 × 25 =\) ?

A. 225

B. 900

C. 1250

D. 2250

## Best **3rd Grade** Math Workbook Resource for 2021

## Answers:

1- **C**

3times of 8 rows of chairs with 4 chairs per day is: \(3 × 8 × 4\)

2- **42**

3spaghetti with meatballs cost: \($3 × $8 = $24\)

3bowls of bean soup cost: \(3 × $6 = $18\)

3spaghetti with meatballs + 3bowls of bean soup cost: \($24 + $ 18 = $42\)

3- **C**

1 day: 24 hours so 7 days \(= 7 × 24 = 168\) hours

4- **B**

Three-digit odd numbers that have a 6 in the hundreds place and a 3 in the tens place is 637. 632 and 636 are even numbers.

5- **A**

Subtract hours: \(14– 1 = 13\)

Subtract the minutes: \(15 – 30 = – 15\)

The minutes are less than 0, so:

• Add 60 to minutes ( \(-15 +60 =45\) minutes)

• Subtract 1 from hours \((13 – 1 =12)\)

6- **B**

Olivia wants to divide 84 pastilles into boxes of 4 pastilles, so \(84 ÷ 4 = 21\) is the amount of boxes.

7- **C**

Football team should buy 11 uniforms that each uniform cost $20 so they should pay\((11×$20) $220\).

Therefore, choice C is correct answer:

\((20 × 10) + (20 × 1) = 20(10+1) =20×11=220\)

8- **A**

Add 92 and 54 students to know the whole number of students.

9- **A**

the model for the fraction is divided into 100 equal parts. We shade 92 parts of these 100 parts that it’s equal to \(\frac{92}{100}\)

10- **D**

\(90 × 25 =2,250\)

Looking for the best resource to help you succeed on the 3rd Grade Math test?