Preparing for the ASVAB Math test? Try these free ASVAB Math Practice questions. Reviewing practice questions is the best way to brush up your Math skills. Here, we walk you through solving 10 common ASVAB Math practice problems covering the most important math concepts on the ASVAB Math test.

These ASVAB Math practice questions are designed to be similar to those found on the real ASVAB Math test. They will assess your level of preparation and will give you a better idea of what to study on your exam.

## The Absolute Best Book** to Ace the ASVAB** **Math** Test

## 10 Sample **ASVAB** Math Practice Questions

1- The hour hand of a watch rotates 30 degrees every hour. How many complete rotations does the hour hand make in 8 days?

☐A. 12

☐B. 14

☐C. 16

☐D. 18

2- What is the product of the square root of 81 and the square root of 25?

☐A. 2025

☐B. 15

☐C. 25

☐D. 45

3- If \(2y + 4y + 2y = − 24\), then what is the value of \(y\)?

☐A. \(-3\)

☐B. \(-2\)

☐C. \(-1\)

☐D. 0

4- A bread recipe calls for 2 \(\frac{2}{3}\) cups of flour. If you only have 1 \(\frac{5}{6}\) cups of flour, how much more flour is needed?

☐A. 1

☐B. \(\frac{1}{2}\)

☐C. 2

☐D. \(\frac{5}{6}\)

5- Convert 0.023 to a percent.

☐A. \(0.2\%\)

☐B. \(0.23\%\)

☐C. \(2.30\%\)

☐D. \(23\%\)

6- Will has been working on a report for 3 hours each day, 7 days a week for 2 weeks. How many minutes has will worked on his report?

☐A. 6,364 minutes

☐B. 4,444 minutes

☐C. 2,520 minutes

☐D. 1560 minutes

7- A writer finishes 180 pages of his manuscript in 20 hours. How many pages is his average per hour?

☐A. 18

☐B. 6

☐C. 3

☐D. 9

8- Camille uses a \(30\%\) off coupon when buying a sweater that costs $50. If she also pays \(5\%\) sales tax on the purchase, how much does she pay?

☐A. $35

☐B. $36.75

☐C. $39.95

☐D. $47.17

9- I’ve got 34 quarts of milk and my family drinks 2 gallons of milk per week. How many weeks will that last us?

☐A. 2 weeks

☐B. 2.5 weeks

☐C. 3.25 weeks

☐D. 4.25 weeks

10- A floppy disk shows 937,036 bytes free and 739,352 bytes used. If you delete a file of size 652,159 bytes and create a new file of size 599,986 bytes, how many free bytes will the floppy disk have?

☐A. 687,179

☐B. 791,525

☐C. 884,867

☐D. 989,209

## Best **ASVAB** Math Tutor Resource for 2020

## Answers:

1- **C**

Every day the hour hand of a watch makes 2 complete rotation. Thus, it makes 16 complete rotations in 8 days.

\(2 × 8 = 16\)

2- **D**

\(\sqrt{81} × \sqrt{25} = 9 × 5 = 45\)

3-** A**

\(2y + 4y + 2y = − 24 ⇒ 8y = − 24 ⇒ y = − \frac{24}{8} ⇒ y = − 3 \)

4- **D**\(2 \frac{2}{3} − 1 \frac{5}{6} = 2 \frac{4}{6} − 1 \frac{5}{6} = \frac{16}{6} − \frac{11}{6} = \frac{5}{6}\)

5- **C**

To convert a decimal to percent, multiply it by 100 and then add percent sign (\(\%\)).

\( 0.023 × 100 = 2.30\%\)

6- **C**

\(2 WEEKS = 14 DAYS\)

\(3 hours × 14 Days = 42 hours\)

\(42 hours =2,520 minutes\)

7- **D**

\(180 ÷ 20 = 9\)

8- **B**

\(30\% × 50 =\frac{30}{100} × 50 = 15\)

The coupon has $15 value. Then, the selling price of the sweater is $35.

\(50 – 15 = 35\)

Add \(5\%\) tax, then:

\(\frac{5}{100} × 35 = 1.75 \space for \space tax \)

then:

\(35 + 1.75 = $36.75\)

9- **D**

\(1 quart = 0.25 gallon\)

\(34 quarts = 34 × 0.25 = 8.5\) gallons

then:

\(\frac{8.5}{2} = 4.25 \space \)weeks

10- **D**

The difference of the file added, and the file deleted is:

\( 652,159 \space – 599,986 = 52,173\)

\( 937,036 + 52,173 = 989,209\)

Looking for the best resource to help you succeed on the ASVAB Math test?