Did you take the 7th Grade ACT Aspire Math Practice Test? If so, then it’s time to review your results to see where you went wrong and what areas you need to improve.

## 7th Grade ACT Aspire Math Practice Test Answers and Explanations

**1- Choice C is correct.**If the score of Mia was 90, then the score of Ava is 30. Since, the score of Emma was one and a half as that of Ava, therefore, the score of Emma is 1.5 × 30 = 45.

**2- Choice A is correct**Write the ratio and solve for \(x\).

\( \frac{60}{50}=\frac{5x+2}{10}⇒ 12=5x+2 ⇒12-2=5x⇒ x=\frac{10}{5}=2\)

**3- Choice B is correct**Let \(x\) be the number of students in the class. \(40\%\) of \(x\) = girls, \(25\%\) of girls = tennis player,

Find \(25\%\) of \(40\%\). Then: \(25\%\) of \(40\%=0.25×0.40=0.1=10\%\) or \(\frac{10}{100}=\frac{1}{10}\)

**4- Choice C is correct**Use the information provided in the question to draw the shape.

Use Pythagorean Theorem: \(a^2+b^2=c^2\)

\(30^2+40^2=c^2⇒ 900+1600= c^2⇒2500= c^2⇒c=50\)

**5- Choice A is correct**Write a proportion and solve for \(x\).

\( \frac{12 \space Cans}{$ 7.40}=\frac{30 \space Cans}{x }, x= \frac{7.40×30}{12} ⇒x=$18.5\)

**6- Choice D is correct**Use the volume of square pyramid formula.

\(V= \frac{1}{3} a^2 h ⇒V=\frac{1}{3} (12 \space m)^2×20 \space m ⇒ V=960 \space m^3\)

**7- Choice C is correct**Let \(x\) be the number of soft drinks for 240 guests. Write a proportional ratio to find \(x\). \(\frac{6 \space soft \space drinks}{8 \space guests}=\frac{x}{240 \space guests}, x=\frac{240×6}{8}⇒x=180\)

**8- Choice B is correct**Use the formula for Percent of Change: \(\frac{New \space Value-Old \space Value}{Old \space Value}×100\%, \frac{1.75-1.4}{1.4}×100\%=25\%\)

**9- The answer is: **\(-99\)Use PEMDAS (order of operation):

\([8×(-14)+15]-(10)+[4×6]÷3=[-122+15]-(10)+8=-97-10+8=-99\)

**10- Choice D is correct**Simplify. \(5x^2 y(2xy^3)^4=5x^2 y(16x^4 y^{12} )=80x^6 y^{13}\)

## The Absolute Best Book** to Ace the 7th Grade ACT Aspire** **Math** Test

**11- Choice C is correct**The distance between Jason and Joe is 14 miles. Jason running at 6 miles per hour and Joe is running at the speed of 8 miles per hour. Therefore, every hour the distance is 2 miles less.

14 ÷ 2 = 7

**12- Choice A is correct.**Let x be the integer. Then: \(5x-9=101\), Add 9 both sides: \(5x=110\), Divide both sides by 5: \(x=22\)

**13- Choice D is correct**Two and half times of 18,000 is 45,000. One fifth of them cancelled their tickets.

One sixth of \(45,000\) equals \(9,000(\frac{1}{5} × 45000=9000)\).

\(36,000(45000-9000=36000)\) fans are attending this week

**14- Choice C is correct**Write the numbers in order: \(25,12,13,18,22,36,22\)

Since we have 7 numbers (7 is odd), then the median is the number in the middle, which is 22.

**15- Choice D is correct.**The question is: 615 is what percent of 820?

Use percent formula: \(part=\frac{percent}{100}×whole\)

\(615=\frac{percent}{100}×820 ⇒ 615=\frac{percent ×820}{100}⇒61,500=percent×820\) ⇒

\(percent=\frac{61,500}{820}=75\), \(615\) is \(75\%\) of \(820\). Therefore, the discount is: \(100\%-75\%=25\%\)

**16- The answer is **\(22 \frac{1}{3}\) miles.

Robert runs \(4 \frac{1}{3}\) miles on Saturday and \(2(4 \frac{1}{3})\) miles on Monday and Wednesday.

Robert wants to run a total of 35 miles this week. Therefore, subtract 4 \(\frac{1}{3}+2(4 \frac{1}{3})\) from 35.

\(35-(4 \frac{1}{3}+2(4 \frac{1}{3} ))=35-12 \frac{2}{3}=22 \frac{1}{3}\) miles

**17- Choice B is correct**To find the area of the shaded region, find the difference of the area of two circles. \(S_1\): the area of bigger circle. \(S_2\): the area of the smaller circle). Use the area of circle formula. \(S=πr^2\)

\(S_1- S_2=π(6 \space cm)^2- π(4 \space cm)^2⇒S_1- S_2=36π \space cm^2-16π \space cm^2 ⇒ S_1- S_2 =20π \space cm^2\)

**18- Choice A is correct**Use Pythagorean Theorem: \(a^2+b^2=c^2\),

\(12^2+5^2=c^2⇒ 144+25= c^2 ⇒ c^2=169 ⇒c=13\)

**19- Choice A is correct**Let L be the price of laptop and C be the price of computer. 4(L) =7(C) and L = $240 + C

Therefore, 4($240 + C) =7C ⇒ $960 + 4C = 7C ⇒ C=$320

**20- The answer is 70.**Jason needs an \(75\%\) average to pass for five exams. Therefore, the sum of 5 exams must be at least \(5×75=375\), The sum of 4 exams is: \(62+73+82+88=305\).

The minimum score Jason can earn on his fifth and final test to pass is:

\( 375-305=70\)

## Best *7th Grade ACT Aspire* *Math** *Prep Resource for 2021

*7th Grade ACT Aspire*

*Math*

**21- Choice B is correct.**Let \(x\) be the original price. If the price of a laptop is decreased by \(15\%\) to $425, then:

\(85\%\) of \(x=425 ⇒ 0.85x=425 ⇒ x=425÷0.85=500\)

**22- Choice C is correct.**The weight of 12 meters of this rope is: \(12×450 \space g=5,400 \space g\)

\(1 \space kg=1,000 \space g\), therefore, \(5,400 \space g÷1,000=5.4 \space kg\)

**23- Choice D is correct.**Only option D is correct. Other options don’t work in the equation.

\((4x-2)x=42\)

**24- Choice C is correct**Compare each score: In Algebra Joe scored 24 out of 32 in Algebra that it means \(75\%\) of total mark. \(\frac{24}{32}= \frac{x}{100}⇒x=75\)

Joe scored 28 out of 40 in science that it means \(70\%\) of total mark. \(\frac{28}{40}=\frac{x}{100} ⇒x=70\)

Joe scored 72 out of 90 in mathematics that it means \(80\%\) of total mark. \(\frac{72}{90}=\frac{x}{100} ⇒x=80\)

Therefore, his score in mathematics is higher than his other scores.

**25- Choice B is correct**To find the discount, multiply the number by (\(100\%\)-rate of discount).

Therefore, for the first discount we get: \((D)(100\%-25\%)=(D)(0.75)=0.75\)

For increase of \(15\%\): \((0.75D)(100\%+15\%)=(0.75D)(1.15)=0.8625 D=86.25\%\) of \(D\)

**26- Choice B is correct**Write the numbers in order: \(42,21,15,28,43,34,26\)

Since we have 7 numbers (7 is odd), then the median is the number in the middle, which is 28.

**27- Choice C is correct**The average speed of John is: \(210÷7=30\) km, The average speed of Alice is: \(160÷5=32\) km, Write the ratio and simplify. \(30∶ 32 ⇒ 15∶16\)

**28- Choice D is correct**Use the formula for Percent of Change: \(\frac{New \space Value-Old \space Value}{Old \space Value)}×100\%\)

\(\frac{42-56}{56}×100\%=-25\%\) (negative sign here means that the new price is less than old price).

**29- Choice C is correct**Use the formula of areas of circles.

Area \(=πr^2 ⇒ 121π= πr^2 ⇒ 121= r^2⇒ r=11\)

Radius of the circle is 11. Now, use the circumference formula:

Circumference \(=2πr=2π(11)=22π\)

**30- Choice B is correct.**Let \(x\) be the number of balls. Then: \(\frac{1}{2} x+\frac{1}{5} x+\frac{1}{10} x+12=x\)

\((\frac{1}{2}+\frac{1}{5}+\frac{1}{10})x+12=x, (\frac{8}{10})x+12=x,x=60\), In the bag of small balls \(\frac{1}{5}\) are white, then: \(\frac{60}{5}=12\), There are 12 white balls in the bag.

**31-Choice A is correct **

William ate \(\frac{4}{5}\) of \(10\) parts of his pizza that it means \(8\) parts out of \(10\) parts \((\frac{4}{5}\) of 10 parts \(=x ⇒ x=8)\) and left \(2\) parts. Ella ate \(\frac{1}{2}\) of 10 parts of her pizza that it means \(5\) parts out of 10 parts \((\frac{1}{2}\) of 10 parts \(= x ⇒ x=5)\) and left \(5\) parts. Therefore, they ate \((5+2)\) parts out of \((10+10)\) parts of their pizza and left \((5+2)\) parts out of \((10 + 10)\) parts of their pizza. It means: \(\frac{7}{20}\), After simplification we have: \(\frac{7}{20}\)

**32-Choices D is correct.**

The failing rate is \(14\) out of \( 50=\frac{14}{50}\), Change the fraction to percent: \(\frac{14}{50} ×100\%=28\%\)

\(28\) percent of students failed. Therefore, \(72\) percent of students passed the exam.

**33-Choice C is correct**

\(x\%\) of \(50\) is \(6.2\), then: \( 0.50x=6.2 ⇒x=6.2÷0.50=12.4\)

**34-The answer is 56**

Use the area of square formula. \(S=a^2 ⇒ 196= a^2 ⇒ a=14\) One side of the square is 14 feet. Use the perimeter of square formula. \(P=4a ⇒ P=4(14) ⇒ P=56\)

**35- The answer is 168.**To find the number of possible outfit combinations, multiply number of options for each factor: \(3×8×7=168\)

**36- The answer is 17.**Use Pythagorean Theorem to find the third side of the triangle:

\(a^2 + b^2 = c^2\)

\(8^2 + 15^2 = c^2 ⇒ 64+225 = c^2 ⇒ c^2 =289 ⇒c=17\)

**37- The answer is **\(– 126\)Use PEMDAS (order of operation): \([6 × (–24) + 12] – (4) + [4 × 5] ÷ 2 = ?

[6 × (– 24) + 12] – (4) + [4 × 5] ÷ 2 = [– 144 + 12] – 4 + [20] ÷ 2 = [– 144 + 12] – 4 + 10 = [– 132] – 4 + 10 = [– 132] – 4 + 10 = – 126\)

**38- The answer is 30**Use the formula for Percent of Change, \(\frac{New \space Value-Old \space Value}{Old \space Value} × 100 \%\)

\(\frac{28-40}{40} × 100 \% = – 30 \%\) (negative sign here means that the new price is less than old price).

**39- The answer is 10**Let \(x\) be the amount of students in the class. \(40 \%\) of \(x =\) girls, \(25 \%\) of girls = tennis player

Find \(25\%\) of \(40\%\). Then: \(25\%\) of \(40\%=0.25×0.40=0.10=10\%\)

**40- The answer is 60,000**Three times of 24,000 is 72,000. One sixth of them cancelled their tickets.

One sixth of 72,000 equals 12,000 (\(\frac{1}{6}\) × 72,000 = 12,000).

60,000 (72,000 – 12,000 = 60,000) fans are attending this week

**41- The answer is 7.**Write the ratio and solve for \(x\).

\( \frac{45}{40} =\frac{2x+4}{16} ⇒ 40(2x+4)=45×16 ⇒ x=7\)

**42- The answer is 50**Use the information provided in the question to draw the shape.

Use Pythagorean Theorem: \(a^2 + b^2 = c^2\)

\(40^2 + 30^2 = c^2 ⇒ 1,600 + 900 = c^2 ⇒ 2,500 = c^2 ⇒ c = 50\)

**43- The answer is 15**If the score of Mia was 60, then the score of Ava is 30. Since, the score of Emma was half as that of Ava, therefore, the score of Emma is 15.

**44- The answer is 600**\(4\%\) of the volume of the solution is alcohol. Let \(x\) be the volume of the solution.

Then: \(4\%\) of \(x = 24\) ml ⇒ \(0.04 x = 24 ⇒ x = 24 ÷ 0.04 = 600\)

**45- The answer is 9**Write the numbers in order: 4, 5, 8, 9, 13, 15, 18

Since we have 7 numbers (7 is odd), then the median is the number in the middle, which is 9.

**46- The answer is 97.6**Use the area of square formula. \(S = a^2 ⇒ 595.36 = a^2 ⇒ a = 24.4\), One side of the square is 24.4 feet. Use the perimeter of square formula.

\(P = 4a ⇒ P = 4(24.4) ⇒ P = 97.6\)